Krill yağı, okyanuslarda yaşam süren “Euphausia superba” deniz canlısından elde edilen bir yağ çeşididir. Krill yağında yüksek miktarda Omega 3 yağ asitleri yer alır. Bu yağ asitleri fosfolipit şeklindedir. Krill yağı astaksantin, A vitamini ve E vitamini de içeren takviye edici gıdadır. Astaksantin güçlü antioksidan özelliğe sahip olması ile sıklıkla kullanılır. Omega 3 yağ asidi gıda takviyelerinin; zihinsel gelişim, hiperlipidemi, premenstrual sendromlar, enflamatuvar ve kardiyolojik hastalıklarda önemli olduğu bilinir.
Vücudumuzun yapı taşlarının destekleyicisi Omega-3 yağ asitleri, vücut tarafından üretilmez. Omega-3 eksikliği, yaşam kalitesi başta olmak üzere cilt ve saçlardaki olumsuz durumlar gibi pek çok farklı şekilde kendini gösterebilir. Bu noktada vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için besin takviyelerinden yararlanabilirsiniz. Omega-3 içeren gıda takviyelerinin büyük bir kısmı balık yağından elde edilse de farklı omega-3 kaynakları da bulunur.
Krill, Euphausiacea ailesinden olan karides benzeri kabuklulara verilen genel addır. Bu madde, 86 türün oluşumudur. “AntarktikaKrill”i olarak bilinen Euphausia superba, Antarktika’yı çevreleyen bozulmamış okyanuslarda yer alan en yaygın Krill çeşididir. Birçok deniz canlısını beslemeleri sebebi ile besin zincirinin en alt kısmında yer alırlar.
Krill yağı da balık yağına benzer şekilde EPA ve DHA gibi Omega-3 asitleri içerir. Ancak, krill yağı ve balık yağı, içeğindeki yağ asitlerinin kimyasal yapıları açısından farklılıklara sahiptir. Balık yağının bilinen parlak altın sarısı renginin aksine krill yağı göz alıcı bir kırmızı renge sahiptir. Krill yağı kırmızı rengini içeriğinde bulunan doğal bir antioksidana borçludur. Krill yağı, doğal antioksidan içeriği ile serbest radikallere karşı da savaş açar.
Krill yağı, balık yağına benzer yağ asitlerine sahiptir. Omega 3 açısından zengin bir kaynak olan bu yağ, bağışıklığı desteklemeden artrit ve eklem ağrılarını azaltmaya kalp sağlığını korumadan hafızayı güçlendirmeye birçok fayda sağlar.
Omega-3 yağ asitleri, vücudumuz tarafından üretilmediği için her yaştan birey için gıda takviyesi olarak alınması önemlidir. Kas gelişiminden cilt güzelliğine kadar çeşitli faydaları ile DHA ve EPA ihtiyaçlarınızda balık yağı takviyelerinden yararlanabilirsiniz. Ancak, balık kokusu ve hazımsızlık gibi şikayetlerden kaynaklı olarak balık yağı tüketemeyenler için krill yağı da ideal bir gıda takviyesi olarak önerilir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre; krill yağının içerinde bulunan yağ asitleri vücut tarafından balık yağlarına göre daha kolay emildiği gösterilmiştir. Fosfolipid forma sahip olan krill yağı vücut tarafından kolayca emilir ve daha etkin bir biçimde kullanıma uygundur.
Deniz kaynaklı Omega-3 krill yağı ile mukayese edildiğinde, kolay emilimi sebebi ile iltihaplı hastalıklara karşı daha yüksek oranda koruma sağlar. Krill yağının içeriğindeki aksantansin adı verilen doğal antioksidan, güçlü bir anti-enflamatuar olduğu ile ilgili önemli çalışmalar da mevcuttur. Bu özelliği ile krill yağı iltihabı azaltmaya yardımcı olur ve omatoid artrit ve eklem ağrıları üzerinde de olumlu etkiler yaratabilir.
Uzmanlar tarafından Omega-3 yağ asitlerinin kalp ve damar hastalıklarına karşı olumlu etkiler gösterdiği sıklıkla vurgulanır. Günümüzde krill yağının, trigliseridler ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürme gibi balık yağından daha etkili olduğunu ispatlayan araştırmalar bulunur. Krill yağı insülin direnci üzerinde de etkili olduğu ile kalp hastalığına yönelik riskleri azaltmayı da destekleyebilir.
Antioksidanlar hücrenin yaşlanmasına neden olan serbest radikallere karşı savaşarak vücudunuzu korumaya alır. Serbest radikaller, ciltte elastikiyet kaybı gibi erken yaşlanma etkilerine sebebiyet verebilir. Krill yağının içeriğinde yer alan A ve E vitaminleri cilt güzelliğini korumaya ve genel görünümünü iyileştirmeye destek olur.
Omega açısından zengin olan krill yağı, bu özelliği ile görme yetisini de güçlendirir. Görme duyusunun daha güçlü olmasında etkili olan krill yağı, yaşlanmaya bağlı göz hastalıklarının oluşmasını engeller. Astigmat, miyop, hipermetrop gibi göz kusurlarını tedavi etmeye yardımcı olan krill yağından yararlanabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar, Omega-3 yağ asitlerinin ağrı kesici özelliğe sahip olduğu da ortaya çıkarmıştır. PMS semptomlarını iyileştirmek üzerine yapılan çeşitli araştırmalar ise krill yağının diğer omega-3 kaynakları ile kıyaslandığında daha etkili olabileceğini göstermiştir. Krill yağı PMS teşhisi alan kadın hastalarda ağrı kesici kullanımını önemli ölçüde azaltmaya yarayabilir.
Güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli omega-3 kullanımı büyük bir öneme sahiptir. Fosfolipid formu sayesinde bağırsak tarafından kolayca emilebilen krill yağı bağışıklık sistemine destek olur. Özellikle mevsim geçişlerinde vücut savunmasız kalabilir. Bunun sonucunda artmaya başlayan hastalıklara karşı krill yağı bağışıklık sistemini güçlendirmeyi destekler. Düzenli kullanımı ile daha dinç ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine destek olur.
Tüm takviye edici gıdalarda olduğu gibi krill yağı içerikli besin takviyelerini kullanmadan önce de doktorunuza danışmanız gerekir. Herhangi bir kabuklu deniz ürününe karşı alerjinizin olup olmadığına da dikkat etmeniz ve mutlaka uzman tavsiyesi ile gıda takviyesi kullanmalısınız.
Krill yağının hangi besinlerde olduğu birçok kişi tarafından araştırılır. Krill yağı küçük deniz kabukluları olan krillerden elde edilen bir çeşit yağdır. Bu canlıların yaşam yeri Antarktika okyanusudur. Dolayısı ile gıda zincirinin en alt seviyesinde bulunur. Krill yağı, denizlerdeki diğer organizmaların besin kaynağı olan fitoplankton ve benzeri mikroskobik varlıklarda bulunan zengin bir kaynaktır.
Krill yağı, genellikle kapsül ya da sıvı formunda üretilir ve gıda takviyesi olarak kullanılır. Krill yağını tüketme yöntemleri şu şekildedir.
Kapsüller: Krill yağı kapsülleri günlük dozajlar şeklinde formüle edilir. Üretici firmanın önerdiği doza göre, belli bir sayıda kapsül kullanımı önerilir. Krill yağının genellikle bir öğün ile beraber alınması tavsiye edilir. Çünkü bazı kişiler kapsüllerden kaynaklı midelerinde hafif bir rahatsızlık hissi yaşayabilir.
Sıvı Form: Bazı krill yağı takviyeleri sıvı formda da üretilir. Bunun için belirtilen dozu ölçmek üzere ürünle birlikte bir dozaj pipeti ya da ölçme kapağı gelir. Sıvı krill yağını dilerseniz suya karıştırarak dilerseniz doğrudan tüketebilirsiniz.
Yiyecek ve İçeceklere Karıştırma: Krill yağı yiyeceklere veya içeceklere karıştırarak tüketilebilir. Örneğin, smoothie, yoğurt ya da salatalara bir çay kaşığı krill yağı eklenerek tüketilebilir. Eğer doktorunuz aç ya da tok karnına kullanımını tavsiye ederse; öneriyi dikkate almalısınız.
Krill yağının en çok 3 ay kullanımı tavsiye edilir. Diğer gıda takviyeleri gibi krill yağı tüketmeden önce bir sağlık uzmanına danışmanız gerekir. Vücudunuzun ihtiyacı olan doğru dozu ve uygun tüketim yöntemlerini belirlemek için bir sağlık uzmanının tavsiyesinden yararlanmanız en doğrusu olur. Aynı zamanda Krill yağı satın alırken güvenilir markalar olmasını ve ürünlerin orijinal olup olmadığını mutlaka kontrol etmeniz gerekir. Satın aldığınız krill yağına ait ambalajın bozulmamış ve tahrip edilmemiş olarak size ulaşması da dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.